Nasiona roślin strączkowych – gdzie kupić?
Rośliny strączkowe należą do rodziny dwuliściennych i rosną na całym świecie. Istnieje około 18.000 znanych gatunków roślin strączkowych, które są powszechnie stosowane. Spośród głównych roślin strączkowych szeroko stosowane są: fasola, soja, soczewica, groch, bób itp. Wszystkie rośliny strączkowe są bardzo pożywne i wartościowe, jako pokarm wykorzystuje się młode zalążki (fasolka szparagowa) i niedojrzałe nasiona (groszek zielony).
Trudno jest opisać rośliny strączkowe i podać jedną cechę charakterystyczną ze względu na dużą różnorodność gatunków. Główną cechą wyróżniającą jest struktura owocu. Owoce roślin strączkowych mają postać strąków, które różnią się długością i kształtem. Nasiona mają postać ziaren strączkowych, zróżnicowanych pod względem kształtu, wielkości i zabarwienia, pokrytych z zewnątrz okrywą nasienną. Wewnątrz nasiona znajduje się zarodek, który składa się z mięsistych torebek nasiennych oraz umieszczonego między nimi korzenia i pączka, z których później zaczyna się formować górna część rośliny.
W zależności od kształtu liści wszystkie rośliny strączkowe można podzielić na trzy grupy:
- rośliny o barwnym ulistnieniu, które obejmują groch, fasolę, ciecierzycę, soczewicę, rangę;
- rośliny o liściach trójlistkowych, są to soja i fasola;
- rośliny z liśćmi palmowymi to łubin.
Te trzy grupy różnią się znacznie pod względem wzorców wzrostu i praktyk pielęgnacyjnych. W przeciwieństwie do pierwszej grupy, która nie wydaje nasion na powierzchni gleby, rośliny z drugiej i trzeciej grupy wydają nasiona i nie są sadzone głęboko. Cały okres wegetacji zbóż dzieli się umownie na kilka faz rozwojowych: kiełkowanie nasion, wschodzenie posianych nasion, rozgałęzianie się łodyg, następnie pączkowanie, kwitnienie, tworzenie się bobu i dojrzewanie.
Polecane odmiany roślin strączkowych
Nasiona roślin strączkowych zawierają największą ilość białka ze wszystkich upraw. Najpopularniejsze rośliny strączkowe uprawiane w polskich amatorskich ogrodach warzywnych to fasola, fasola szparagowa, fasola suszona, groszek cukrowy i groch łuskany.
Rośliny strączkowe mają korzystny wpływ na właściwości fizykochemiczne gleby. Wraz z bakteriami, które przyswajają azot z powietrza, wykorzystują go do tworzenia własnych organizmów i wzbogacania gleby w ten składnik. Po zbiorze pozostawiają też znaczną ilość materii organicznej, która jest źródłem próchnicy, dlatego rola tych roślin w płodozmianie jest tak ważna, w szczególności na działkach osobistych, gdzie najczęściej dążymy do wyeliminowania tak zwane sztuczne nawożenie.
Kup nasiona roślin strączkowych
Jeśli chcesz wzbogacić swój organizm w składniki odżywcze, musisz odwiedzić katalog naszego sklepu internetowego z nasionami fasoli, grochu, kukurydzy, soczewicy, roślin strączkowych itp. Odwiedzając naszą stronę możecie zapoznać się nie tylko z popularnymi odmianami, ale również z nowościami, które stają się bardzo popularne wśród producentów warzyw.
Na podstawie zdjęć można sobie wyobrazić rodzaj przyszłych owoców i poznać charakterystykę odmian. Dzięki nam możesz kupić ziarna strączkowe o wysokiej zdolności kiełkowania w przystępnych cenach od zaufanych dostawców.